Cursus onvoorwaardelijk luisteren

- leer communiceren vanuit je hart -

Respectvol luisteren en reageren

Echt luisteren is een kunst. Wanneer iemand ons iets vertelt, zijn wij vaak al na een paar zinnen meer bezig met onze innerlijke reactie dan met luisteren. We kunnen de ander dan niet goed meer ontvangen en de ander voelt zich niet gehoord. Dit verergert wanneer er stress is. Dat zien we duidelijk terug in deze corona-tijd: discussies worden op het scherpst van de snede gevoerd, velen van ons zijn licht ontvlambaar en er ontstaan kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan en waartussen geen respectvolle communicatie meer mogelijk is. 

Maar het is juist nu enorm belangrijk dat wij liefdevol met elkaar verbonden blijven. Dat we de ruimte geven aan onze onderlinge verschillen. Dat iedereen het gevoel heeft dat hij/zij er mag zijn en gehoord wordt. Want alleen samen kunnen wij een mooie nieuwe wereld scheppen. 

Wat kun jij hierin doen? Je kunt beginnen met luisteren en spreken vanuit je hart. Onvoorwaardelijk, zonder oordelen en met liefde en respect. Maar hoe doe je dat in tijden waarin iedereen onder druk staat en waarin de visies en meningen zo enorm uiteen lopen? In deze online cursus van acht avonden help ik je daarbij op weg. 

In de lessen zoeken we eerst de stilte op via meditatie en ademhalingsoefeningen. Vervolgens gaan we in de uitwisseling. Je wordt uitgenodigd om te luisteren naar verhalen van een ander. Als je wil mag je zelf ook je verhaal doen. Dat verhaal kan over vanalles gaan. De deelnemers mogen zelf gespreksthema’s aandragen. Tijdens het luisteren leer je stil te staan bij jouw (automatische) reacties: Wat gebeurt er van binnen tijdens het luisteren, wil je meteen reageren, antwoorden? Hoe reageert je lichaam op wat gezegd wordt? Waar komt deze reactie vandaan?

Je leert meer over wat onvoorwaardelijk en respectvol luisteren inhoudt en je leert luisteren via je innerlijke zintuigen. Je leert je primaire reactiepatronen te herkennen en los te laten. Je zult zien dat de communicatie met anderen verbetert, doordat jij uit de veroordeling leert te stappen.

Wanneer?

De online cursus vindt plaats op acht dinsdagavonden: 

16, 23 en 30 maart

6, 13, 20 en 27 april

5 mei

Hoe laat?

Van 20:00 – 21:00 uur

Kosten

€ 80,-

Waar?

Online 

Aantal deelnemers

maximaal 6

 

Wil je ook graag meedoen? Meld je dan nu aan, je bent van harte welkom!

We vragen je naam, e-mailadres en optioneel je telefoonnummer zodat wij contact op kunnen nemen. We zullen je gegevens vertrouwelijk behandelen en nooit aan derden verstrekken.